Posts

Een week zonder toevoegingen

Twee redacteuren, een experiment zeven dagen zonder kunstmatige toevoegingen

essen_ohne_zusatzstoffe_hoch

Een week zonder toevoegingen: Zo voelt het
©
Getty Images

Corinna, Living editor, houdt ... 

Ontbijtgranen en stevig, houdt ervan om sappen en thee drinken, eten weinig vlees, maar veel pasta, aardappelen en groenten.

Darya, fashion editor & Managing editor, houdt ...

Koffie, wijn en steaks, eet wat fruit & Groenten, voor u en al te vaak zoet.

De praktische proef

Corinna: Challenge verlengd - uitdaging geaccepteerd!

Zoals op de redactie, het idee kwam, een tijd om lang te voeden zonder kunstmatige toevoegingen, ik ben mentaal (misschien fysiek) slechts één keer gleed terug een halve meter van de vergadertafel en ten minste 50% van mijn dagelijkse voeding verwijderd. Chocolate Muesli? Nee. Pasta met pesto? Nee. Gebakken ravioli? Nauwelijks. Samen met mijn collega Darja ik nog niet gewaagd aan het experiment: een week zonder kunstmatige toevoegingen, begon op een zonnig weekend.

Daria: Waarom niet?

Ik ben wat is algemeen bekend als "snel enthousiast" genoemd. Toen gekke ideeën Ik ben eigenlijk altijd gaat te snel, voordat ik kan zelfs beginnen te serieus over na te denken. Dus in dit project: Zodra het trefwoord "toevoegsels" gevallen in de redactionele conferentie, was ik al "subject", Maar alleen? Een tweede test onderworpen moet worden gevonden, dacht ik, iemand die lijdt met mij (gedeeld lijden = gehalveerd): Mijn collega Corinna.

het weekend

Corinna: Het ontbijt is net zo essentieel als ijs in de zomer voor mij. Na het kijken naar de zogenaamde nuttig zijn als waarschuwende factsheet voor deskundigen duidelijk was: Op mijn geliefde chocolade Muesli zal ik moeten doen zonder over de week. Vervanging mij werd aangeboden in de vorm van biologische muesli met honing en noten. So far, so good. Voor de lunch hadden we hartige pannenkoeken met verse champignons, groene uien en bergkaas uit de markt op de eerste dag. De voedingswaarde aanpak heeft één liet geen andere keus dan om zichzelf te koken, (helaas zonder balsamico-azijn), was er een diner aardappelpartjes uit de oven met rozemarijn uit de vensterbank kruidentuin plus salade. Dag twee van het experiment is zeer goed begonnen. Een collega had een Ayurvedische ontbijt van banaan, sinaasappel en appel, waarin het fruit in sinaasappelsap (sap!) Gaar is aan te bevelen. Deze havermout en een beetje kaneel op de top - heerlijk! te voeden zonder toevoegingen lijkt echt geen grote prestatie zijn - in de veronderstelling dat je tijd hebt. Ik had in het weekend, maar hoe het zou werken tijdens de week? Ergens tussen ontspannen en bezorgd, nam ik de rest van de dag Over Leftover vanaf de eerste dag terug: crêpes pour le déjeuner, rozemarijnaardappelen voor het diner. Oh, werd snacken in het weekend eigenlijk nauwelijks. Chocolade Ik weggelaten - ook als het donker variëteiten zijn toegestaan, met een hoog cacaogehalte. Er waren zo nu en dan verse druiven en veel water en ongezoete kruidenthee.

Darya: Meestal begin ik elke dag met een kleine emmer melk koffie met zoetstof. Once upon a time, want het eerste wat je leert wanneer u probeert te doen zonder kunstmatige toevoegingen zijn: zoetstof is zeker niet. Al hard als de expert adviseert de commerciële suiker (met inbegrip van calorieën). Voor gesuikerde biologische koffie met biologische melk was er niets op de eerste dag. Van onzekerheid of bevat nu de kaas roll additieven of niet. Op de middag, werd het gemakkelijker. koken verse, is het motto van de additieven waiver, een Russische borschtsoep dus na familierecept ik kon niet fout gaan. En het beste ding over borsjt: Maakt niet alleen eeuwig, maar smaakt beter van dag tot dag. 'S Avonds was er salade zonder dressing. Olijfolie is weliswaar toegestaan, maar azijn? Zelfs in de eerste dagen, de eerste vraag, namelijk al aan de ontbijttafel kwam. Biologische broodjes zijn prima, maar wat kan het? In plaats daarvan margarine er was avocado. Maar al met kaas, worst en jam was kritisch, omdat het zicht op de bestanddelen onthuld: harder additieven. Hoewel de deskundige legde uit dat niet elke additief is slecht per se, maar alleen de door de mens veroorzaakte toevoegingen, maar hoe de kunstmatige uit de natuurlijke onderscheiden? Het bestuderen van de ingrediënten op de verpakking is de mijne nooit geweest. En vrouwen die stonden urenlang in de voorkant van de schappen, op zoek naar de perfecte harde tarwe pasta compositie voor gezondheid, schoonheid en geluk, ik lachte altijd. Nu was ik proberen om de puzzel met de additieven zelf op te lossen. Zonder succes, het eerste weekend zonder toevoegingen eindigde met veel vragen.

De werkweek

Corinna: Vanaf dag drie was ik nieuwsgierig. Het weekend met veel tijd om te ontspannen jezelf koken was nu voorbij, begon te werken (zonder de mogelijkheid van verwarmen in de magnetron). Dat betekende vanaf nu: veel biologisch brood, lunch salade zonder dressing (in-house restaurant, was er geen organische azijn) en 's avonds elke dag koken verse. De week ging verrassend snel voorbij, maar waren problematisch, de zeer bijzondere situaties. Wat doe je als een dierbare collega taart brengt? Als je samen naar lunchen? Of als men begroet in de ochtend door de uitgever met donuts? Daria en ik waren ervan overtuigd dat over hen alleen maar omdat van de jam het vullen van de waarschuwing "toevoegsels" scheen. We lieten het liever voorzorg ...

Darya: Terug in de het kantoor van de werkweek begon met grote verwarring: kunstmatig vs. Voedingssupplementen, die nu zijn toegestaan, welke niet? De deskundige bracht verduidelijking in de vorm van een lange lijst van de meest voorkomende natuurlijke en kunstmatige toevoegingen. Wie wil hebben het gemakkelijker maken, kan de organisatie van biologische producten te gebruiken, omdat deze zijn altijd vrij van kunstmatige toevoegingen. Wie had ooit gedacht dat het zo makkelijk zou zijn? Van nu af aan, waren er biologisch brood, biologische ham, biologische kaas en ga zo maar door, om vers gekookt, fruit, groenten, salade met zelfgemaakte dressing gemaakt met biologische azijn en olijfolie, en zelfs donkere chocolade (zonder smaakstoffen). Om te drinken was er water, thee, biologische koffie met melk en suiker en 's avonds zelfs bier (met dank toegestaan ​​Reinheitsgebot) en niet- gesulfureerde wijn. De alcohol was de grootste verrassing voor mij.

het interview

Waren er eventuele problemen voordat u akkoord gaat met het experiment "zonder toevoegingen" durven?

Corinna: Ik kan nu bepaald alleen verse groenten en fruit te eten, dacht ik voor het proces week. Sweets zou zeker verbannen uit de snack repertoire. En hoe zit het met broodjes, brood en gebak? Moet ik doen zonder? Het werd al snel duidelijk dat ik heb behandeld tot nu toe weinig van de exacte samenstelling van mijn eten en kon niet zonder kunstmatige toevoegingen, zonder gedetailleerde instructies en informatie.

Darya: Hoewel ik heb geprobeerd een paar diëten en veel over koolhydraten, eiwitten, vetten en hun effecten op de gezondheid & Figuur geleerd, maar ik heb nooit expliciet behandeld me met additieven. Ik dacht dat voor het experiment, kon ik alleen maar eten fruit, groenten en huisgemaakte, en stiekem hoopte dat ik kon geen toevoegingen verwijderen van een kleine kilo misschien. De verrassende ontdekking: Ik kon bijna alles wat ik wilde eten (dus het was niet met de daling).

Hoe heb je gevoed voor de start van het experiment?

Corinna: Ik geloof dat ik relatief gezonde, evenwichtige en zelfs voor het experiment zelf - als uw portemonnee toelaat - feeds ook ethisch. Meat Ik vermijd zoveel mogelijk als ik niet vers van de slager het kunt kopen. De eieren moeten komen in ieder geval uit de vrije uitloop. Verse groenten en fruit moet altijd beschikbaar zijn in het huis, de meeste seizoenen in beide gevallen. Ik hou niet van Coke, maar de liefde voor thee en verse sappen. maar alleen tijdens de week moet gaan snelle tijden en dus was er vaak soms knoedels in de pan, een spinazie pizza of sandwiches met het eten in de avonduren. Ik besefte al snel dat de verandering zou hier te maken is de eerste merkbaar.

Darya: Gemak voedingsmiddelen zoals soep in blik of bevroren producten heb ik zowel links als van frisdranken voor het experiment vingers. Additieven in andere producten waren voor mij, maar nooit een probleem. Het beste voorbeeld: om calorieën Ik heb jarenlang bezig geweest met zoetstof te redden, de moeder van alle additieven, mijn koffie gezoet. Zelfs de praktische salade met afgewerkte dressing mij was vaak een welkome, snelle lunch. Kortom, ik eet, vooral voor de lunch wel een beetje weg, hetgeen de controle over de ingrediënten veel moeilijker gebruikt. Wegens tijdgebrek ik kook vaak slechts 2-3 keer per week, meestal in het weekend, maar dan altijd met verse en onbehandelde ingrediënten. Een permanente dieet zonder kunstmatige toevoegingen, maar zou zeker buiten mijn tijd budget.

Welk deel van het experiment was om de moeilijkste aan te pakken?

Corinna: Wat is lastig voor mij als iets dat het feit dat ik moest ons bedrijf restaurant buiten te verlaten was gebleken. Dus ik val meestal terug in de week voor de lunch op bakkerijproducten uit de biologische bakker of een salade. Sinds ik ben gewend aan, 's middags warm en liever ribald om te eten, dat was een verandering, die ik kon niet helemaal wennen aan in een korte tijd. Ik had het winkelen voor voedsel volledig wilt het veilig te spelen, naar de biologische markt een goed alternatief voor de zorgvuldige studie van de ingrediënten op het etiket zou zijn geweest, want dit moet worden gevonden kunstmatige toevoegingen in enig product. Maar je moet verwachten dat de prijzen zijn aanzienlijk hoger in vergelijking met discounters en reguliere supermarkten. Kortom, mijn begrip verscheen na een uitgebreide verkenning door de voedingsdeskundigen bij Bionade maar haalbare dan eerst gedacht. Ik moet mijn vaste fix van melkchocolade inruilen voor een hoog cacaogehalte, was er geen reden tot wanhoop. Echter moeilijk: het afzien van kauwgom, emulgatoren omdat deze bevatten vaak zogenoemde.

Darya: Het winkelcentrum was de eerste grote verandering voor mij. Ten eerste is er een enorme tijd en organisatorische inspanningen, alles vers en de beste "bio" te komen - vooral als je een 40-urige werkweek en het is gewend om alles snelle tijden op de vleugel te krijgen in een enkele supermarkt. In de tweede plaats, maar het ding is een vrij kostbare zaak, omdat de producten in de deli balie en in de biologische winkels hebben hun prijs. De tweede belangrijke verandering was het ontbreken van een restaurant business. Ik dacht dat het was echt deprimerend te hebben om een ​​salade bestellen zonder dressing en water bij de lunch afspraak, en in de beste pizzeria in de stad. In het dagelijks leven, de afwezigheid van kunstmatige toevoegingen is een echte uitdaging, omdat het bijna onmogelijk is, alles wat je binnenkrijgt, bereid je. Ik vond het een last te hebben om voortdurend na te denken over wat je eet wanneer en waar, als de sushi-chef te verbergen om de hoek smaakversterker in wasabi en of de caramel macchiato van Starbucks tot 240 calorieën bevat kunstmatige aroma's of niet ,  

Hoe voelde je je tijdens het experiment?

Corinna: Vooral in het weekend, ik voelde me zeer comfortabel met het experiment, ik werd aangemoedigd om uit te werken om opnieuw te koken en daardoor besefte dat dit is leuk en rechts. De resulterende gerechten waren - in super lekker zonder opzettelijke zelf-lof. Tijdens de week, maar ik vond het experiment zeer uitdagend omdat de lunch in het kantoor uit tot een echt probleem. Het voedsel van de kantine - met uitzondering van een salade zonder dressing - ik moest helemaal naar beneden duwt naar de kant. Eigenlijk had ik maar tijdens de test een goed gevoel en gemoedsrust als het ging om mijn vorige dieet - verandering, omdat zo veel Ik heb mijn eetgewoonten nodig. 

Darya: Voor het experiment, had ik de nare vermoeden feed me vreselijk ongezond. Ik hou van vlees en zoet, als het drinken van wijn en het eten van een stuk. In mijn schrik veronderstelling additieven zijn overal, was ik zeker van te zijn verbeurd ze overdreven. Hoe meer ik was opgelucht toen ik erachter kwam dat ik niet zo ongezond leefde (zoetstof keer uitgesloten). Ik miste de kennis om onderscheid te kunnen maken tussen natuurlijke en kunstmatige toevoegingen. Ik had nooit gedacht over alle biologische producten zijn vrij van kunstmatige toevoegingen, zoals kleurstoffen, zoetstoffen, stabilisatoren en smaakversterkers volledig door organieke wetten (in totaal slechts 36 natuurlijke additieven in biologische producten toegestaan) zijn verboden. Ik realiseerde me alleen met de test is dat het niet onmogelijk om te doen zonder kunstmatige toevoegingen, in het bijzonder niet dat het (althans in theorie) zo gemakkelijk zou zijn.

Welke conclusies trekt u uit het experiment?

Corinna: Zoals is aangetoond, het is geen rocket science te voeden zonder kunstmatige toevoegingen, in het geval dat u genoeg tijd en / of eventueel de juiste apparatuur, zoals een magnetron op het werk. Via de gedetailleerde informatie van de voedings-deskundigen werd ook duidelijk dat niet alle additieven per se slecht, dat wil zeggen, moet kunstmatig zijn. Er zijn ook natuurlijke additieven zoals ascorbinezuur (vitamine C), waarbij de produkten dient. Ze zijn ook toegestaan ​​in biologische producten. In principe vind ik de concept dieet zonder toevoegingen wenselijk, want je kunt er zeker van zijn dat het voedsel is 100% natuurlijk. De resulterende goed gevoel aan "juist" diervoeder niet te onderschatten en voor mij een waardevol resultaat dat ik nog steeds wil een reguliere cursus te behouden om de wekelijkse markt.

Darya: Ongelooflijk maar waar: In principe kun je alles wat je wilt eten, moet je voor te bereiden met ingrediënten die geen kunstmatige toevoegingen alleen zichzelf bevatten. Wat betekent dit voor mij? Boven alles, meer bewust winkelen en frequente koken. afzien volledig kunstmatige toevoegingen zou ik toch niet, maar omdat ik graag om te gaan eten en niet permanent filosoferen over de ingrediënten, maar wil gewoon om plezier te hebben op de te behandelen. En toch, de week heeft me geleerd hoe ik kunstmatige toevoegingen kan een minimum te beperken in mijn dieet en gezonder leven op de lange termijn. Het meest positieve van de proef is het gedegradeerde bang om iets verkeerd in het gebied van voeding te doen, en dankzij het deskundig advies, een nieuw begrip van verschillende additieven, hun onderscheid tussen kunstmatige en natuurlijke stoffen en het besef dat niet alle toevoegingen zijn schadelijk. 

Kunstmatige toevoegingen: Wat u moet weten

Wat is er met de E-nummers op het?

in de additieven Europese Unie goedgekeurd dragen van een uniform e-nummer. Zij moeten worden vermeld in de lijst van ingrediënten. Of dat gebeurt, echter door het E-nummer of de naam van de stof is aan de fabrikant. Samenvatting: Als er geen E-nummers vermeld, betekent dit niet helemaal dat het product bevat geen toevoegingen betekenen. Je moet nader te bestuderen de ingrediënten namen dus.

Wat zijn antioxidanten en verzuurders?

Deze additieven zijn genummerd E300-385 en worden gebruikt om de kwaliteit en duurzaamheid en kleur van het product langer behouden en kunnen worden gebruikt in vleesproducten, kaas gebeuren, desserts, ijs, enz .. Zoals met alle supplementen, zijn er ook natuurlijke en kunstmatige. Voorbeelden van natuurlijke antioxidant en aanzurend ongeveer E330 citroenzuur en ascorbinezuur E300, kunstmatige echter alle azokleurstoffen.

Wat kleurstoffen zijn ok?

Kleurstoffen zijn genummerd E100-180 en voornamelijk te vinden in dranken en zoetwaren gebruik. Voorbeelden van natuurlijke additieven zijn, bijvoorbeeld, plantaardige koolstof E153 en E120 echte karmijn, tartrazine E102 E104 chinolinegeel en contrast kunstmatige kleurstoffen.

Zijn er geen kunstmatige verdikkingsmiddelen?

Nee, ze zijn voor zover bekend geen kunstmatige verdikkingsmiddelen. Deze additieven worden gebruikt om een ​​romige consistentie voedsel te geven, en zijn alle natuurlijke (E400-495). Voorbeelden hiervan zijn E406 agar-agar en carrageenan E407.

Wat zijn emulgatoren?

Emulgatorenverbinden vloeistoffen met elkaar, die onderling op andere wijze worden gemengd, zijn genummerd 431-495 en E zijn meestal in desserts, gebakken producten en snoep en kauwgom. Natuurlijke emulgatoren omvatten Arabische lecithine E322 en E414 gom, E432 polysorbaat echter een kunstmatig additief.

Wat zoetstoffen veilig zijn?  

Zoetstoffen worden gebruikt ter vervanging van suiker en worden vooral gebruikt in caloriearme producten. Ze zijn genummerd e 950-1520 en zijn biologische producten in het algemeen verboden. Bekend kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam ​​of sacharine. Stevia wordt beschouwd als een natuurlijke zoetstof, maar het is niet goedgekeurd voor biologische producten.  

Waar zijn smaakversterkers bevatten?  

Smaakversterkers zoals glutamaten intensiveren de smaak van het eten en zijn in veel gemaksproducten die fast-food producten, zoetwaren en vleesproducten bevatten. Ze dragen de E-nummers 620-650. Wat conserveringsmiddelen zijn taboe? Conserveermiddelen (E200-297) worden gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen en zijn in veel gevallen essentieel. Voorbeelden van natuurlijke conserveringsmiddelen E220 en E260 zwaveldioxide azijnzuur. E235 natamycine - een kunstmatige conserveringsmiddelen met antibiotische werking - Bijvoorbeeld als allergie-bevorderen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − = 25